Advies op maat: kleine badkamer

Advies op maat: kleine badkamer

Het ontwerpen en inrichten van een nieuwe badkamer kan een flinke uitdaging zijn. Vooral als je te maken hebt met een beperkte ruimte doordat de badkamer klein is. Wij helpen je daar natuurlijk graag bij. In deze blogserie geven je tips en tricks hoe je omgaat met een uitdagende vorm en indeling van je badkamer. Deze keer geeft Sanidirect-adviseur Wouter Bastian advies over de kleine badkamer.

Meten en indelen

Hoe zorg je dat al je noodzakelijke elementen in een kleine badkamer passen en dat je ruimte er ook nog mooi en georganiseerd uitziet? "Het begint altijd met de indeling. Dat betekent dus goed meten. Wat verstaan we eigenlijk onder een kleine badkamer? Dat is iedere badkamer van 2 bij 2 meter, of kleiner. Een veelvoorkomende maat die we zien is 1.50 bij 1.10 meter. Dan heb je dus in totaal 4m2 of minder. Maar zelfs voor een mini badkamer hebben we tips!”

rolstoelvriendelijke badkamer

Wat moet waar?

"We kijken eerst naar de basis, zoals de positie van het toilet. Want die afvoer kan je niet verplaatsen. Op basis daarvan kijken we naar de meest logische plek voor de douche, zodat die zo groot mogelijk kan zijn. En dat er ook ruimte overblijft voor een radiator en het badkamermeubel. Aan de hand van die indeling kiezen we dan de grootte van de meubels."

5 tips voor het indelen van een kleine badkamer 
1

Badkamermeubel

Een ‘must’ in een kleine badkamer is een smal badkamermeubel. Voor een kleine badkamer is een diepte van 40 of 45 centimeter ideaal. Dat is diep genoeg om een kleine wastafel in of op te verwerken en om nog spullen kwijt te kunnen in het badkamermeubel.
Grote tegels
 
 
2

Trek de kleuren door

Werk in een kleine ruimte met veel lichte en dezelfde kleuren. Dat hoeft niet per se wit te zijn, dat kan ook licht grijs of een lichte pasteltint. En trek de kleur van je vloer door naar je muur. Dat houdt de ruimte open en oogt het ruimer.
ronde spiegel
 
 
3

Ga voor grote tegels

En kies je voor tegels? Ga dan voor grote tegels van 60 x 60 centimeter. Zo heb je namelijk minder voegen. Dat oogt een stuk rustiger dan met kleine tegels! En wil je het helemaal één geheel laten lijken? Neem dan een voegkleur in dezelfde kleur van je tegels.
Contrast in kleur
 
 
4

Vloer- of muurverwarming

In een kleine badkamer kan een radiator al snel net te veel ruimte innemen. Dit kan je oplossen door een vloerverwarming. En heb je een wandje die je niet gaat gebruiken? Dan kan je zelfs gaan voor muurverwarming. Let wel op: aan die muur kan je niks hangen.
Slimme inrichting
 
5

Douche mogelijkheden

In een kleine badkamer denk je misschien dat je genoegen moet nemen met een kleine douchecabine. Maar dat hoeft niet. Een inloopdouche is zeker een optie door bijvoorbeeld een schuifdeur of een korte glaswand te nemen. Of denk aan vouwdeuren wanneer je de douche in de hoek hebt staan. Die deuren kan je helemaal wegklappen.
plaats in de deur

Heb jij een kleine badkamer en ben je benieuwd hoe de indeling kan zijn? Probeer het uit met onze 3D-tool!

3D-tool

Heb je vragen over de vorm of indeling van jouw badkamer? Je kunt altijd terecht bij een Sanidirect bij jou in de buurt voor advies bij een van onze adviseurs.

Maak een afspraak