Besparen in de badkamer

Besparen in de badkamer

De energieprijzen stijgen, water wordt steeds schaarser en het is steeds belangrijker om duurzamer te leven. We willen daarom steeds meer water en energie besparen in huis. Dit is niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook super belangrijk voor het milieu. Het is gemakkelijker dan je denkt om bewust aan het milieu te denken in huis en jouw steentje bij te dragen. In de badkamer zijn er talloze opties om water en energie te besparen. Benieuwd hoe jij jouw badkamer kan verduurzamen? Lees dan snel verder!

Kleine aanpassingen die je zelf kunt doen

De meest kleine aanpassingen in jouw douche routine kunnen al zorgen voor veel waterbesparing. Denk bijvoorbeeld aan de douchekraan uitzetten als je hier niet onder staat, bijvoorbeeld terwijl je bezig bent met scheren, een maskertje of je haren aan het insoppen bent. Dit bespaart al 20 liter water per minuut! Daarnaast kun je een timer zetten voor het douchen. Als je hier niet bewust mee bezig bent kun je al snel de tijd vergeten en sta je langer onder de douche dan nodig is. Dit is misschien niet de leukste aanpassing, maar wel een hele goede!

3 waterbespaarders in de badkamer

Wil je gaan voor duurzame aanpassingen waar je zelf niet bij hoeft na te denken? Dan zijn er een aantal opties die jij kan toevoegen in jouw badkamer!

Praktische ruimte oplossing in badkamer

1. Zelfsluitende fonteinkraan

Ga bijvoorbeeld voor een zelfsluitende fonteinkraan bij de wastafel of in de toiletruimte! Een zelfsluitende fonteinkraan werkt op sensor of gaat alleen aan wanneer je op een knop drukt. Zo kan de kraan nooit te lang aan staan en kan er dus geen water worden verspild.

2. Kleinere toiletspoeling

Een andere optie is om minder water te gebruiken wanneer je het toilet doorspoelt. Door een kleinere spoeling in te stellen bij het toilet gebruik je minder water bij het doorspoelen. Dit is een duurzame aanpassing waar je zelf niks van merkt!

3. Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan hoef je niet langer warm en koud water te mengen totdat het water de juiste temperatuur bereikt. Je kunt gemakkelijk de gewenste temperatuur instellen met een draai aan de knop. Dit zorgt ervoor dat er op het begin minder water verspild wordt!

+
Ben Vico halfvrijstaand bad rechts Glanzend wit 180x80cm met badafvoer/sleuf overloop
+
Ben Lavion Badkraan thermostatisch Cool Geborsteld Zwart
+
Ben Round One Handdouche Geborsteld Zwart

Waterbesparende douches zonder in te leveren op comfort

Een goede optie om jouw badkamer te verduurzamen is om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Hiermee bespaar je al snel 50% aan water tijdens jouw douchebeurt. Door de toegevoerde lucht aan je douchestraal merk je er niks van dat je minder water gebruikt. De straalsterkte veranderd niet en je hoeft dus niet in te leveren op comfort! Daarnaast zijn er ook regendouches met een waterspaarstand . Een waterspaarstand is vaak een knop op de thermostaat, waarmee je kunt wisselen naar een waterbesparende straalsoort. Daarnaast kan de volumeregelaar voorzien zijn van een eco stand waardoor je minder water verbruikt. Grohe douches met een Ecobutton of Spraydimmer zijn hiervan een goed voorbeeld.

+
Saniselect Douchegoot 100x7 cm Zwart
+
Ben Lavion 250 Inbouw Regendoucheset Gestructureerd Zwart

Elektrische radiator

Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een elektrische radiator. Een elektrische radiator kan je zelf instellen, waardoor jij bepaalt wat de temperatuur is op welk tijdstip. Hiermee kan je veel energie besparen door de radiator uit te zetten op momenten dat je niet thuis bent. Ook zijn elektrische radiatoren vaak voorzien van open-raam detectie. De radiator gaat dan automatisch uit wanneer de temperatuur daalt door bijvoorbeeld een raam dat open staat of een deur die niet goed dicht zit. Dit zorgt er voor dat er niet onnodig energie wordt gebruikt en dat maakt de elektrische radiator super energiezuinig. Daarnaast wordt een elektrische radiator aangesloten op een stopcontact en gebruikt dus elektriciteit in plaats van gas. Wanneer je zonnepanelen hebt (en dus gratis elektriciteit opwekt), is dit de meest goedkope oplossing.

Ledverlichting

Een andere manier om energie te besparen is het aanschaffen van LED verlichting. Een LED-lamp is ruim 90% zuiniger dan een standaard gloeilamp. Daarnaast is de levensduur van LED verlichting ook nog eens 50 keer langer dan de levensduur van een gloeilamp. Denk ook eens aan LED spiegelverlichting. Spiegelverlichting is ideaal om je gezicht te verlichten. Zo kun jij jezelf gemakkelijk optutten!

+
+
Ben Luxalon Inbouwspot LED rond incl. driver Zwart
+
+
Ben Vico halfvrijstaand bad (back to wall) Glanzend wit 180x80cm met badafvoer/overloop Chroom

Duurzame materialen

Ook in het gebruik van materialen kan je in jouw badkamer verduurzamen. Kies voor materialen met een lange levensduur, waardoor jij jarenlang plezier van je bad kan hebben! Baden gemaakt van kunststof kunnen energie en water besparen doordat het geen warmte geleid. Hierdoor geniet jij langer van de warmte in bad.

+
Ben Vico vrijstaand bad Glanzend wit 180x80cm met badafvoer/overloop Glans wit
+
Ben Altea vrijstaand bad 170x85cm Solid Surface Mat Wit

Geïnspireerd om te besparen in jouw badkamer?

Nu kun jij zelf aan de slag om te gaan besparen op jouw maandelijkse kosten. Heb jij nog vragen of wil jij bijvoorbeeld je kraan vervangen tot een waterbesparende kraan? Kom dan langs bij ons in de winkel en laat je inspireren en adviseren.

Maak een afspraak