Bereken de benodigde capaciteit van jouw radiator

Bereken de benodigde capaciteit van jouw radiator

Ben jij op zoek naar een nieuwe radiator? Dan is het wel zo handig om eerst te berekenen over hoeveel capaciteit jouw radiator moet beschikken om jouw woning zo optimaal mogelijk te verwarmen. Immers bepaalt het vermogen van de radiator in hoeverre een bepaalde kamer op het gewenste niveau verwarmd kan worden. Deze capaciteit verschilt per woning en hangt onder meer af van de grootte van jouw woonruimte en de gewenste temperatuur die jij geheel zelf bepaalt. Vandaar dat het ook raadzaam is om het vermogen per kamer apart te berekenen. Zo ben je verzekerd van een juiste verwarming door je gehele woning! Wij leggen je dan ook graag stap voor stap uit hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe bereken je de capaciteit van je radiator?

De eerste stap is het berekenen van het volume van elke kamer in kubieke meters. Dit doe je door de lengte van de kamer te vermenigvuldigen met de breedte en hoogte van de ruimte. Vervolgens is het van belang om een gewenste temperatuur voor elke kamer te bepalen. Aan de hand hiervan kan je het vereiste wattage per kubieke meter afleiden. Indien je bijvoorbeeld onderstaande temperaturen wenst, behoren daar de volgende wattages per kubieke meter bij:

  • Woonkamer: 22 °C / 85 Watt
  • Slaapkamer: 18 °C / 70 Watt
  • Badkamer: 24 °C / 93 Watt
  • Keuken: 20 °C / 77 Watt

Nadat je het volume van alle kamers en het vereiste wattage per kubieke meter hebt berekend, vermenigvuldig je de aantal meters van alle kamers met de hoeveelheid Watt per vierkante meter. Het resultaat is de benodigde capaciteit van jouw radiator, zodat al jouw kamers perfect verwarmd zijn zoals jij dat graag wilt. Wil je liever een iets hogere of lagere temperatuur? Ook dat is mogelijk. Voor twee graden meer of minder, corrigeer je het vermogen met tien procent. Handig toch? Houd er wel rekening mee dat er natuurlijk ook nog andere factoren mee kunnen spelen, zoals het isolatieniveau van je woning.

Bezoek onze showroom

Kom jij er niet helemaal uit met de berekening of ben je benieuwd of jouw berekening klopt voor jouw woningtype? Breng dan een bezoekje aan een van onze showrooms. De specialisten van Sanidirect helpen je graag bij het uitkiezen van een geschikte radiator voor jouw woonruimte.

Plan een afspraak