Badkamer schoonmaken, hoe moet dat?

Badkamer schoonmaken, hoe moet dat?

Het is waarschijnlijk niet het favoriete klusje in het huishouden, maar wel heel belangrijk: de badkamer schoonmaken. Misschien zien de wastafel en de spiegel er altijd blinkend uit, maar er is meer dan dat! Maar, waar begin je en hoe doe je dat? Lees hieronder meer voor de beste tips, zodat jij straks weer van een schone en glimmende badkamer geniet!

Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken?

De badkamer netjes bijhouden zorgt ervoor dat je niet wekelijks of maandelijks een volledige dag kwijt bent aan het schoonmaken van de badkamer. Neem de wastafel iedere dag af met een doekje en zoek aan het eind van de dag rondslingerende spullen bij elkaar en ruim het op. Zo ziet je badkamer er altijd netjes uit. Een aantal klusjes kun je vast op de wekelijkse planning zetten: de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen. Het douchegordijn, de douchekop en de voegen kun je met een gerust hart een keer per maand of kwartaal schoonmaken.

Dit heb je nodig voor een optimaal resultaat

Een paar benodigdheden zijn onmisbaar tijdens het schoonmaken van de badkamer. Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf de energie en tijd hebt om deze klus te klaren. Andere dingen pak je gerust uit de schoonmaakkast: een emmer, schoonmaakdoekjes, een dweil, wc-borstel, schoonmaakmiddel, glasreiniger, microvezeldoek, schuursponsjes, raamwisser, extra doek om na te drogen. Gebruik de set van Clean Pro om alle producten voor het reinigen van de badkamer gelijk in huis te hebben.

Het gebruik van baking soda, azijn en groene zeep

In de badkamer is het belangrijk om soms voorzichtig te zijn met sterke schoonmaakmiddelen. Gebruik in plaats daarvan eens baking soda. Ideaal om vieze geurtjes te neutraliseren of als schuurmiddel te gebruiken op een natte spons. In combinatie met azijn is het een milieuvriendelijke ontstopper. Schoonmaken met enkel azijn is ook een optie, vul een fles met schoonmaakazijn en water en spray het op alle oppervlakken met kalk. Je hele badkamer is makkelijk en op een verantwoorde manier ontkalkt! Ben je niet zo gek op de geur van azijn? Dan is groene zeep een perfect alternatief. In combinatie met baking soda is dit ook een ideaal middel om je badkamer mee te ontkalken. Echter zijn er ook genoeg schoonmaakmiddelen met natuurlijke en milde ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor de ultra shine superpolish set van Clean Pro om jouw badkamer op een natuurlijke manier te reinigen en te beschermen.

Stappenplan: badkamer schoonmaken in 8 stappen

Stap 1 - Het toilet schoonmaken

Heb je geen wc in de badkamer? Dan kan je direct door naar stap twee! Beschikt jouw badkamer wel over een toilet? Doe dan een flinke scheut toilet bleek of toiletreiniger in de wc pot en wacht nog even met het schoonmaken van het toilet. De reiniger kan zo goed inwerken terwijl je de rest van de badkamer alvast schoonmaakt.

+
+
+
Saniselect Econ Fonteinkraan Mat Zwart

Stap 2 - Douche schoonmaken

Ontkalk de kraan, doucheslang en douchekop door de Sealskin douchereiniger aan te brengen en in te laten werken. Gebruik daarna de zachte kant van een schuurspons of doek om eroverheen te boenen. Vergeet ook de wanden van de douchecabine niet mee te nemen. Heb je het schoonmaken iets te lang uitgesteld en zit er hardnekkige kalk op de tegels? Laat het schoonmaakmiddel dan wat langer intrekken of gebruik de HMK P324 edelzeep om de badkamervloer kalk- en vuilvrij te maken.

Stap 3 - Bad schoonmaken

Stop de stopper in het putje en giet een scheut schoonmaakazijn in het bad. Laat de kraan stromen totdat er een klein laagje water in het bad staat. Dit laat je weken terwijl je de rest van de badkamer schoonmaakt of een kopje thee drinkt. Laat het water weglopen en maak verder schoon met de Grohe Grohclean. Spoel het bad af en maak het tot slot droog met een schone doek.

bad schoonmaken

Stap 4 - Tegels en voegen schoonmaken

Maak een sopje, pak een doek of spons en maak alle tegels schoon door stevig over de tegels te boenen. Werk van boven naar beneden. Gebruik azijn als je geglazuurde badkamer tegels hebt, laat het inwerken om hard poetsen te voorkomen. Natuursteentegels maak je het best schoon met een PH-neutraal schoonmaakmiddel of groene zeep, hierdoor voorkom je dat de tegels worden aangetast. Gebruik de HMK P324 edelzeep voor alle soorten vloeren. Dit is een milde, neutrale reiniger speciaal ontwikkeld voor vloeronderhoud.

moodboard badkamer schoonmaken
badkamer schoonmaken moodboard

Stap 5 - Badkamerspiegel reinigen

Tandpasta, mascara of vingerafdrukken zitten al snel op een spiegel. Gebruik voor de schoonmaak van de spiegel een zachte, milieubewuste reiniger zoals groene zeep. Spuit het middel op de spiegel of gebruik een natte doek en ga er met een droge doek overheen totdat alle vlekken niet meer te zien zijn. Maak de spiegel daarna weer nat met het sopje en wis vervolgens droog met een raamwisser.

Stap 6 - Wastafel

Gebruik de Grohe Grohclean om je kranen schoon te maken. Breng het schoonmaakmiddel aan het oppervlak, laat het intrekken en veeg het vuil eenvoudig weg met een spons en water. De rest van de wastafel is eenvoudig te reinigen met een beetje schuurmiddel en een schuurspons. Boen de kraan en de afvoer met de zachte kant, gebruik de schuurkant voor de wasbak. Spoel de wasbak af en laat het drogen.

+
Saniselect Econ 2-gats Inbouw Wastafelmengkraan Mat Zwart

Stap 7 - De wc

Als het goed is, is het middeltje in de wc voldoende ingewerkt en kun je de rest van de wc schoonmaken. Haal een natte doek over de drukplaat, klep, bril en de rand van de toiletpot. Schrob de binnenkant van de wc met een wc borstel.

Stap 8 - De vloer

Je bent bijna klaar! Ga met de stofzuiger over de vloer, hierna dweil je de vloer. Gebruik een sopje van allesreiniger en lauw-warm water. Ga stevig over de vloer heen en neem alle hoekjes mee. Loop niet meer over de vloer totdat het helemaal droog is. Gebruik de HMK P324 edelzeep om kalk en vuil te verwijderen.

beige badkamer

Tips voor het schoonmaken van je badkamer

Tip 1 - Kalk verwijderen in de badkamer Vul een plantenspuit met azijn en kokend water en spray dit op de kalkvlekken. Na ongeveer 15 minuten kun je het oppervlak afnemen met een doekje en een sopje.

Tip 2 - Zeepresten verwijderen in de badkamer Breng groene zeep aan op een vochtige schuurspons en schuur de zeepresten weg. Na afloop afspoelen met water.

Tip 3 - Vergeet het doucheputje niet Haal eerst haren en andere troep uit het putje. Meng ongeveer 50 gram baking soda met 80 milliliter azijn tot het geheel gaat schuimen. Giet dit in het doucheputje en laat zo’n twee uur staan. Spoel het daarna door met heet water.

Tip 4 - Douchegordijn wassen Een douchegordijn kan na verloop van tijd ook vies worden, maak het douchegordijn schoon door het te wassen op 30 graden. Je kunt het gordijn ook helemaal vervangen, doe dit vooral als het douchegordijn is gaan schimmelen.

badkamer

Veelgestelde vragen

De badkamer bestaat uit verschillende onderdelen met verschillende materialen, ieder materiaal heeft een andere aanpak nodig. Gebruik bijvoorbeeld geen antikalk reinigingsmiddel op de douchewand met een speciale anti kalk laag. Vermijd agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen, maar gebruik mild en milieuvriendelijk reinigingsmiddel zoals groene zeep. Dit is voor ieder element in de badkamer geschikt.
Begin met het opruimen van de vloer, zodat je genoeg bewegingsruimte hebt. Daarna ga je van boven naar beneden te werk. Dit betekent dat je begint met de tegels en de douche en eindigt met het toilet en de vloer.
De wekelijkse klusjes bestaan uit: de douche poetsen, het toilet schoonmaken en de vloer dweilen. Het douchegordijn, de douchekop en de voegen kun je met een gerust hart een keer per maand of kwartaal schoonmaken.
FAQ